Erkki Kaatrasalo Ratesteelin tuotannossa arctig-hitsauskoneen edessä.

ArcTig-hitsauksella syntyy heti viimeistelty lopputulos

Ratesteel on vienyt ArcTig-hitsauksen pitkälle – robotiikalla tehostettu menetelmä mahdollistaa tarkan, siistin ja energiatehokkaan lopputuloksen ilman viisteitä tai juuritukia. Samalla säästyy aikaa ja työvaiheita, erityisesti vaativien teräsrakenteiden valmistuksessa.

ArcTig on tarkka ja hallittu hitsausmenetelmä, joka pohjautuu TIG eli ns. keyhole-tekniikkaan, mutta sillä saadaan aikaan siisti sauma ilman juuritukia tai hitsausviisteitä. Näin monia perinteisiä työvaiheita voidaan jättää pois, mikä nopeuttaa tuotantoa, parantaa laatua ja pienentää energiankulutusta. Vaikka ArcTig-hitsauksen osuus Ratesteelin kokonaishitsausmäärästä on maltillinen, sen merkitys yritykselle on sitäkin suurempi:

– ArcTig-hitsausmenetelmä on oman kehitystyömme tulos. Erityisosaamisemme ja investoinnit ovat mahdollistaneet sen, että menetelmää on voitu soveltaa menestyksekkäästi paljon vaativampiin kohteisiin kuin mihin se alun perin on suunniteltu, aloittaa Ratesteelin laatu- ja kehityspäällikkö Erkki Kaatrasalo.

ArcTig-robottihitsaus soveltuu monimutkaisille osille

Erityyppiset sekä -paksuiset materiaalit soveltuvat ArcTig-hitsattavaksi erinomaisesti.  Ratesteel hyödyntää ArcTig-hitsausta monipuolisissa ja vaativissa kohteissa, kuten pyörähdyskappaleissa sekä teräsvalukappaleissa. Se soveltuu hyvin esimerkiksi puomirakenteisiin sekä nosturien ja ajoneuvojen vaativiin liitoksiin, joilta edellytetään tarkkuutta, kestävyyttä ja keveyttä.

– Valtaosa tuotteistamme menee nostureihin ja henkilönostimiin. ArcTig mahdollistaa ohuempien, lujempien ja kovempien teräslaatujen käytön, koska menetelmän lämpövaikutus on niin pieni, Kaatrasalo kertoo.

ArcTig-hitsausmenetelmällä voidaan hitsata myös erittäin lujia teräslaatuja, joissa vähäinen lämmöntuonti on ratkaisevassa asemassa. Lisäksi menetelmä soveltuu erinomaisesti teräsvalurakenteiden liitoksiin, sillä se mahdollistaa siistin ja pienemmän hitsaussauman ilman roiskeita. Esikäsittelylle tai hionnalle ei ole juuri tarvetta, sillä lopputulos on ArcTig-hitsauksen jälkeen viimeistelty.

Automaatio ja DIM-menetelmä takaavat tarkan lopputuloksen

Ratesteel hyödyntää ArcTig-menetelmää kahdessa tuotantosolussaan, joista molemmissa hitsaus on robotin käsivarressa. Molemmissa soluissa hitsaus tehdään robotin käsivarrella, ja kokonaisuus tukee geometriaan perustuvaa DIM-menetelmää:

– Kaikki työvaiheet perustuvat samoihin pintoihin ja kiinnityspisteisiin, mikä parantaa tarkkuutta ja varmistaa, että tuote vastaa piirustuksia sekä yhteensopivuuden läpi tuotantoketjun, Kaatrasalo kuvailee.

Energiatehokkuuden kannalta menetelmä kuluttaa vähemmän virtaa, ja koska viisteitä ei tarvita, myös sulatettava pinta-ala ja lisäaineen tarve ovat pienempiä.

– Lisäksi menetelmä on myös hyvin turvallinen verrattuna esimerkiksi laserhitsaukseen, sillä ArcTigissa ei tarvitse varoa säteilyä tai heijastumia, Kaatrasalo lisää.

ArcTigin rooli kasvaa tulevaisuudessa

ArcTigin osuus Ratesteelin tuotannosta voi tulevaisuudessa kasvaa. Menetelmää voidaan hyödyntää erityisesti silloin, kun tuotteelta vaaditaan kestävyyttä, viimeisteltyä ulkonäköä eli visuaalisuutta ja mittatarkkuutta.

– Asiakkailtamme tulee jatkuvasti kyselyitä uusista käyttökohteista, ja meillä onkin käynnissä mielenkiintoisia kehityshankkeita niihin liittyen. ArcTig on jatkuvasti kehittyvä menetelmä, ja sen sovellusalueet laajenevat koko ajan, Kaatrasalo summaa.

Lue myös: Ratesteelin toimitusvarmuus perustuu optimoituun toiminnanohjausjärjestelmään: “Tiedämme lähes reaaliaikaisesti mitä tehtaalla tapahtuu”